Maag Food taotleb Saha tee 18 ja Lõuna tee 3 kinnistute osas uue detailplaneeringu algatamist

Poolteist aastat tagasi omandas kodumaisel kapitalil põhinev toiduainetööstuseid koondav ettevõte Maag Grupp HKScani Baltikumi ärid, sh Rakvere ja Talleggi lihatööstused. Tehinguga saadi ühtlasi suure hulga maade ja kinnistute omanikuks, neist üheks märgilisemaks on Jõelähtme vallas Loo alevikus asuvad Saha tee 18 ning Lõuna tee 3, mis oma suuruselt moodustavad ligi 25 ha suuruse maa-ala otse aleviku südames. Aadressil Saha tee 18 asub Maag Foodi peakontor, lisaks on mainitud kinnistutel söödatehas, lindlad, kaarhallid ja teised tööstushooned.

Kuivõrd juba ettevõtte eelkäijal (AS HKScan Estonia) oli Saha tee 18 ja Lõuna tee 3 kinnistutel töös detailplaneering tööstuspargi rajamiseks, on Maag Food koos Jõelähtme vallaga nüüdseks jõudnud ühise mõistmiseni, et antud kinnistutele võiks paremini sobida inimsõbralikum ja kaasaegne keskuseala ehk elukeskkond, mis pole niivõrd tootmiskeskne. Lisaks otsustas Maag Food alates 2025. aasta sügisest oma Lool asunud peakontori Tammsaare Ärimajja kolida, mistõttu aadressil Saha tee 18 asuv kontorihoone jääb tühjaks.

Jõelähtme valla ja Loo aleviku seiskohast on tegemist väga olulise alaga, mis on aastakümneid olnud Linnuvabriku tootmisüksuse südameks. Seoses plaaniga viia tootmist Loo alevikust välja, näeb Jõelähtme vallavalitsus piirkonna tulevikku kaasaegse elamu-, äri- ning rekreatsiooni ja ühiskondlike hoonete piirkonnana. Antud alale võiks tekkida uus Loo aleviku keskus, mis pakuks töökohti ja vaba aja veetmise võimalusi nii piirkonna elanikele kui ka kõigile teistele.

Jõelähtme vallavalitsus valmistab ette uue detailplaneeringu koostamise algatamiseks vajalikke lähtedokumente, mille kohaselt on kavas omavalitsuse, maaomaniku ja aleviku kogukonna koostöös leida optimaalsem ja kõiki osapooli rahuldav tulemus.

Kuna Maag Foodi peamine tegevusala on toidutootmine, siis on plaanis leida maa-alale sobiv koostööpartner, kelle põhitegevusala oleks kinnisvaraarendus ning kes omaks selles valdkonnas sobivat kogemust. Tegu on pikemaajalise protsessiga, mis saab tõenäoliselt toimuma etapiviisiliselt. Arvestades detailplaneeringu koostamiseks ja selle realiseerimiseks kuluvat aega, tuleks arvestada kuni kümneaastase arengutsükliga.

„Sügisest oleme Saha tee 18 kontoripinnalt lahkunud ja huvilistel on võimalik meie ruumidesse rentnikeks tulla, kuna lähiajal neid hooneid kindlasti ei lammutata," ütleb Maag Foodi tegevjuht Silver Kaur.

Esimese sammuna on Maag Food kaasanud rahvusvahelise konsultatsiooniettevõte Colliers Baltics arenduse detailplaneeringu lähteülesande koostamise nõustajaks. Colliersi roll koostöös ettevõttega WHAT IF on tagada, et planeerimisprotsessi lähteülesanne toetaks terviklikku ja jätkusuutlikku arendust, andes planeerijatele raamistiku nii ühiskondlike, elu- kui ka ärifunktsioonide arendamiseks. „Meie eesmärk on tagada, et kõik arendusvõimalused oleksid põhjalikult läbimõeldud ja kooskõlas nii kohaliku omavalitsuse arenguplaanide kui ka turu ootustega," ütles Colliersi arendusnõustaja Tarmo Kalviste. Tegemist on esimese sammuga uue elu- ja ärikeskkonna loomiseks, mille eesmärk on kujundada kaasaegne ja toimiv linnaruum.

Maag Food

Foto: Talleggi hoone ees asuv naisekuju.
Foto autor Arlet Kurisoo.
Allikas Google maps.